Online adatszolgáltatás – számlázó programok – 2018

2018 júliustól a NAV felé online adatszolgáltatást kell biztosítani.

Friss:

2021. január 1-től indul a NAV online számla 3.0 rendszere, de 2021. március 31-ig még használható az előző 2.0 verzió.

2020. április 1-től a NAV online számla rendszere csak az új, 2.0 verziójú adatszolgáltatást fogadja.

2019. május 1-től a NAV online számla rendszere csak az új, 1.1 verziójú adatszolgáltatást fogadja.

2019. április 29-től a NAV online adatszolgáltatás – api.onlineszamla.nav.gov.hu – kizárólag TLS 1.2-es verzióval érhető el. A TLS 1.2 interface letölthető az Ügyfélkapu – Szoftver frissítés oldalon (stock2000hu_nav_online.zip). Stock2000 kereskedelmi rendszer és SteX számlázó programokhoz.

2018. július 1-től csak olyan számlázó program használható, mely tartalmazza az online adatszolgáltatási funkciót.
Az adatszolgáltatás kötelező érvényű minden olyan belföldi számlára, melynek adótartalma eléri, vagy meghaladja a 100 000 forintot.

Az online adatszolgáltatáshoz regisztráció szükséges. Regisztráció információk

Gyakori kérdések és válaszok


Előzmények

Valós idejű adatszolgáltatási kötelezettség, idézet:


a számlázó programnak a számlák adattartalmát azonnal, de legfeljebb 24 órán belül, elektronikus úton továbbítania kell az állami adó- és vámhatóság részére.

Tervezet letöltése a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjáról:
“számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet módosításáról”


2016 január 1-től bevezetésre került az “adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás”, mely követelménynek minden számlázó programnak meg kell felelnie.
Nem használhatók azok az elavult, régi szoftverek, melyek nem tartalmazzák ezt a lehetőséget.

A Nemzetgazdasági Minisztérium készített egy új koncepciót. Eszerint ez a funkció már nem elegendő, az adatszolgáltatás online formában lesz szükséges (online adatszolgáltatás).
A számlázó programoknak – hasonlóan az online pénztárgépekhez – közvetlenül kell adatot szolgáltatnia a NAV felé.

Célszerű már most beszerezni egy olyan rendszert, mely eleget fog tenni ennek a követelménynek.

Minden felhasználónknak, aki 2017-ben bármely termékünket megvásárolja, garantáljuk a későbbiekben bevezetendő adatszolgáltatással kapcsolatos funkciók ingyenes elérését.

Tekintse meg jelenlegi akciónkat.

A számlatömböt használóknak is váltaniuk kell majd olyan szoftverre, mely online adatszolgáltatást biztosít a kiállított számlákkal kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek:


Az adatszolgáltatás jelenleg nem teljes körű és utólag áll rendelkezésre, így indokolt annak további kiterjesztése úgy, hogy az ne eredményezze az adóalanyok adminisztratív terheinek indokolatlan növekedését. Ez az adóhatóság szolgáltató jellegének erősítése mellett érhető el. Szükséges figyelembe venni továbbá, hogy számlát – főleg a kisebb adózók – nem számlázó programmal, hanem számlatömb felhasználásával (kézi számla) állítanak ki.

A nyilvántartás szerint jelenleg 550 ezer adóköteles tevékenységet folytató áfa alany van. A tételes áfa nyilatkozatadási kötelezettség 1 millió Ft-os értékhatár mellett az áfa alanyok mintegy 5%-át érinti.

A koncepció főbb elemei:

– a tételes áfa nyilatkozat értékhatárának leszállítása (2017. január 1-je 100.000 Ft),

– a számlázó programokkal kibocsátott számlák esetében valós idejű (on-line) adatszolgáltatás előírása az adóhatóság részére 2017. január 1-jétől,

– az on-line adatszolgáltatás a számlázó programok NAV-hoz való bekötésével valósul meg, mely a számlázó programok 2016. január 1-től kötelező adatexport funkciójának továbbfejlesztése,

– a számlázó programmal kiállított számlák esetében az on-line adatszolgáltatás kiváltja a kibocsátott számlákról adandó tételes áfa nyilatkozatot, a kézi számlák (számlatömb) esetében a tételes áfa nyilatkozatot a csökkentett értékhatár figyelembevételével havonta kell teljesíteni elektronikusan…

A koncepció előnye, hogy az adatszolgáltatást teljes körűvé teszi (lényegében lefedi az adóalanyok közti áfa áthárításával járó ügyleteket), és az adóhatóság nem utólag, hanem valós időben hozzájut a szükséges adatokhoz, így gyorsabban tud reagálni a csalásokra. Továbbá a koncepció növeli az adóhatóság szolgáltató funkcióját, és ösztönzi a számlázó programok elterjedését.

Eredeti forrás (24.hu)

Teljes dokumentum megtekintése

online adatszolgáltatás

 

számla 2018 nav online

 

Termékeink (Stock2000 raktárkezelő és kereskedelmi rendszer, SteX egyszerűsített számlázó program) minden verziója felkészült az új funckió bevezetésére.

Ha Önnek fontos, hogy naprakész és szabályos – a mindenkori követelményeknek megfelelő – programot használjon, válassza termékeinket. Így Önnek nem kell utánajárnia, nem kell programot cserélnie, csak frissíteni rendszereinket.

Ajánlja másoknak is...

 

scrolltop