Számlázó program adatexport

Számlázó program adatexport

2016-tól egy új fogalom kerül bevezetésre a számlázó programokkal kapcsolatban támasztott követelményekben. Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás, úgynevezett “adatexport” funkcióval kell bővíteni minden programot, mely biztosítja a következő adatszolgáltatásokat:

  • Adott időszakban (dátum megadásával) kibocsátott számlák adatainak adatexportja
  • Adott számla sorszám tartományban kibocsátott számlák adatainak adatexportja

Hatálybalépés 2016. január 1.

Tájékoztató letöltése:

“Tájékoztató - NAV adatexport” Letöltve 907 alkalommal – 32 KB

NGM rendelet letöltése:

“23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet” Letöltve 590 alkalommal – 244 KB

Tartalmazza a megfelelő adatstruktúrát is, amely az elektronikus adatexport elkészítéséhez, technikai felépítéséhez ad útmutatást.

A SteX számlázó program és a Stock2000 kereskedelmi rendszer minden esetben követik a jogszabályi változásokat, előírásokat.

számlázó_program_adatexport

Tájékoztató a számlázó program adatexport funkciójával kapcsolatban

Download the PDF file .

23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet

Download the PDF file .

PTGSZLAH kitöltési útmutató

NAV adatexport

Számlázó programokkal szembeni követelmények változása 2016. január 1-jétől.

A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet módosításáról szóló 2/2015. (II. 3.) NGM rendelet értelmében 2016. január 1-jétől változik azoknak a jogszabály által meghatározott követelményeknek a köre, amelyeknek az adózó által használt számlázó program meg kell, hogy feleljen.
A korábbiakhoz képest új előírás, hogy 2016. január 1-jétől minden számlázó programnak rendelkeznie kell egy olyan önálló, de a programba beépített, „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezésű funkcióval, amelynek elindításával adatexport végezhető

  • a kezdő és záró dátum (év, hónap, nap) megadásával meghatározható időszakban kibocsátott számlákra, illetve
  • a kezdő és a záró számlasorszám megadásával meghatározható sorszámtartományba tartozó számlákra.

Adatexportnak minősül az adóalany által elektronikus adathordozón tárolt adatoknak az adóhatóság rendelkezésére bocsátása a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 2. melléklete szerint és a 3. mellékletben meghatározott adatszerkezetben.
A fentiek szerinti „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” funkció célja az egységes ellenőrzési adatszolgáltatás elősegítése, melynek keretében az adózó által elektronikus adathordozón tárolt – számlákra vonatkozó – adatok rendelkezésére bocsátása bármely számlázó program használata esetén gyorsan és egységes szerkezetben valósulhat meg.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Ajánlja másoknak is...

 

scrolltop