Árak, árképzés, árak jelentése.


A Stock2000 kereskedelmi, készletnyilvántartó és számlázó rendszer árakkal és árképzéssel kapcsolatos alapfogalmai.

Beszerzési ár
Belföldi, vagy import árubeszerzés esetén a termékek nettó egységára. Bevételezés után az áruk egységára rögzítve lesz az adatbázisban rakáranként elkülönítve.
A beszerzési ár raktáranként különböző lehet azonos termékek esetén is.

Bekerülési ár
A bekerülési ár a beszerzési árból kerül kiszámításra. A legegyszerűbb esetben, ahol az áruvásárlás, beszerzés belföldi, a bekerülési ár megegyezik a beszerzési árral.
A bekerülési árképzésben szerepet játszanak a következők:

 • árfolyam (nem forintos árubeszerzés esetén)
 • vám, illeték költségek
 • szállítási, illetve egyéb beszerzést terhelő költségek 

A szállítási és egyéb költség hozzárendelhető a szállítói számlákhoz, majd a rendszer a költséget arányosan elosztva a termékek egységárain számítja ki a bekerülési árakat.

Súlyozott átlagár
A termékek nyereségszámítása és a készletérték nyilvántartása alapesetben súlyozott átlag bekerülési áron történik.
Lekérdezhetők a készletértékek és nyereség értékek utolsó bekerülési ár alapon is, természetesen ez nagymértékben eltérhet a tényleges készletértéktől.
A súlyozott átlagár a mennyiségtől, beszerzésektől és értékesítésektől függően, időrendben számított érték.
A termékek aktuális átlagára a pontos készletértéket mutatja. Ha egy adott termékből kifutottak a korábbi beszerzések, akkor azok már nem számítanak bele a jelenlegi átlagárba. így minden esetben a ténylegesen készleten lévő beszerzések szerint alakul az adott áru átlag bekerülési ára.

Utolsó bekerülési ár
Az árukészlet nyilvántartásban minden termék esetén elérhető adat az utolsó bekerülési ár. Ez az érték használható a legtöbb statisztikai kimutatásnál, leltárnál, stb...

Listaár
A listaár a termékek eladási egységára. A listaárból kalkulálhatók a további kedvezmények.

Minimálárak
Kétféle minimálár is beállítható termékenként. Általában az az alsó eladási ár határ, ami alatt az értékesítés tiltott, vagy figyelmeztetés mellett történhet.

Vevői alapár
A vevői alapár a következő árakból képződik:
Alapesetben a vevői alapár, vagyis az eladási ár a termékekhez rendelt listaár.
Ez eltérhet vevőnként, ha - vevő adatlapon beállítható - az alapár nem az alapértelmezett listaár, hanem a minimálárak valamelyike, vagy a bekerülési ár. Utóbbinak akkor lehet jelentősége, ha belső, saját értékesítésre szükséges árut kiadni bekerülési áron.

Export modul megléte esetén lehetőség van a termékek listaárait tetszőleges számú pénznemben is rögzíteni. Nem forintos értékesítés esetén, ha az adott termékhez devizaár is tartozik, akkor a vevői alapár ez az ár lesz.

Devizaalapon történő értékesítési opció esetén a vevői alapár a beállított devizaár aktuális forint árfolyamon átváltva keletkezik.
A vevői alapárból történnek a további kedvezmény számítások.

Vevői egyedi ár
A vevői alapárból a következő kedvezményekkel alakul ki a végleges vevői ár:

 • vevői százalékos alapkedvezmény - minden termék árából, kivéve azoknál a termékeknél, ahol tiltva van a kedvezmény lehetősége,
 • árucsoport kedvezmény - %-os kedvezmény, mely egy adott árucsoportra vonatkozik,
 • termék kedvezmény - %-os, vagy fix értéken megadott kedvezmény, mely egy adott termékre vonatkozik, felülbírálva az esetlges árucsoport kedvezmény beállításokat,
 • egyedi vevői termék kedvezmény - vevőhöz rendelt termékek, árucsoportok és az azokra érvényes kedvezmények. Ha több vevőnek is egyformák, vagy hasonlóak a kedvezményei, akkor célszerű a kategória kedvezményezés lehetőséget használni,
 • kategória kedvezmény

A mennyiségi, akciós, leértékelt kedvezményes árak nem keverednek a többi kedvezménnyel, akkor lesznek érvényesek, ha adott esetben azok kedvezőbbek a vevői egyedi árnál.

A kedvezmények beállításainak lehetősége rendkívül szerteágazó, gyakorlatilag minden elképzelhető variációban kialakíthatók mind vevőre, mind termékre nézve.
A kedvezmények esetleges túlzott mértékének megakadályozására rendelkezésre állnak a következő funkciók:

 • bekerár alatti értékesítés esetén figyelmeztetés, vagy tiltás
 • minimálár alatti értékesítés esetén figyelmeztetés, vagy tiltás
 • nyereség kimutatás / értékelés még számlázás, vagy egyéb árukiadás előtt
 • tételenkénti nyereség kimutatás az eladásra felvett termékek táblázataiban

Kategória árak
Létrehozható többféle vevői árkategória. Ilyenek lehetnek pl. viszonteladói ár, kiskereskedelmi ár, nagykereskedelmi ár, szerelői ár, stb...
A vevők kategóriákba sorolhatók, értékesítéskor pedig a kategóriákhoz rendelt árucsoport, illetve termék engedmények szerint vásárolhatnak.

árképzés

 

2016-12-22 12:07 STOCK2000HU

Chuck Norris has counted to infinity. Twice.