Adatbázisok biztonsági mentése


Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy az adatbázis archiválásának, biztonsági mentésének milyen fontos szerepe van. Ha termékeinket szakembereink telepítik az ügyfél számítógépére, hálózatára, akkor minden esetben elvégezzük ezt a rendkívül fontos beállítást. A felhasználókat pedig megfelelően tájékoztatjuk.
Sokan legyintenek, vagy halogatják az adamentés használatát, beállítását.
Szomorú tapasztalat, hogy eszköz meghibásodásakor, amikor elvesznek, vagy sérülnek az adatok, nincs biztonsági mentés, amiből helyre lehetne állítani az adatbázisokat. Természetesen egy ilyen eset után már megtörténik az utólagos intézkedés, de az előző adatok visszaállítása már nem megoldható.

Adatvesztést nem csak a számítógép, vagy a merevlemez meghajtó meghibásodása okozhatja. Lehet ez egy vírus fertőzéstől, rendszerhibától, vagy sok egyéb esetben is.


Az adatbázis mentésénél az is fontos szempont, hogy lehetőleg ne ugyanarra a számítógépre készüljön a biztonsági másolat, mint ahol az adatbázis is megtalálható. Eszköz hiba esetén ugyanis nem csak az adatbázis, de annak a mentése is megsemmisülhet.
Ha egyetlen számítógép áll csak rendelkezésre, akkor egyéb eszközre is célszerű feltölteni a biztonsági másolatat. Ez lehet egy Pendrive, külső USB hdd, stb...

Automatikus adatmentési rendszerünk képes arra is, hogy egy webhelyre töltse fel az adatbázis archivált állományát.

Az adatmentési műveletet a lehető legtöbbször célszerű beütemezni, hiszen az is sok bosszúságot tud okozni, ha "sajnos csak" a múlt heti állapot lett lementve. Ilyenkor az azóta végzett műveleteket, számlákat újra el kell készíteni manuálisan.

Manuális adatmentés:
Minden termékünk alapértelmezetten tartalmazza ezt a szolgáltatást. A funkciót kézzel kell indítani az Archiválás menüpont alól.

Automatikus adatmentés:
Automatikus adatmentő modul - opcionális program komponens.
Beállítható időzítéssel, vagy fix időpontokban menti az adatokat. Az alkalmazás a háttérben fut, bármely hálózati munkaállomásra telepíthető.
FTP mentés beállítása esetén a biztonsági másolatok feltöltésre kerülnek egy előre meghatározott webhelyre. Beállítható, hogy hány darab biztonsági mentés legyen tárolva, így a legrégebbiek mindig automatikusan törlésre kerülnek.
Stock2000 - Automatikus archiváló rendszer

Adatok visszaállítása mentésből:
Fontos, hogy egy ilyen művelet előtt, több felhasználós üzemmódban senki ne legyen bejelentkezve a rendszerbe, bár erre a programok figyelmeztetnek is és megakadályozzák a műveletet.
Adat visszaállítás előtt mindenképpen készíteni kell egy biztonsági mentést a jelenlegi adatbázisról is. Ezt az archiváló modulok el is végzik.

2016-09-22 04:01 STOCK2000HU

Chuck Norris has counted to infinity. Twice.